Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ




Ο βασικός στόχος του πρώτου Συνεδρίου Προπονητών Ανατολικής Αττικής επετεύχθη! Στο ψήφισμα των συνέδρων, αποτυπώθηκε η ποιοτική και θεσμική αναβάθμιση του ρόλου του προπονητή και η ανάγκη αναγνώρισής του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην κοινωνία γενικότερα. Με βάση αυτές τις σκέψεις, στο εκδοθέν ψήφισμα διαμορφώθηκαν τα παρακάτω αιτήματα:
1) Υποχρεωτική πρόσληψη από τα σωματεία διπλωματούχων προπονητών, σε εφαρμογή του σχετικού άρθρου του κανονισμού προπονητών της ΕΠΟ.
2) Εφαρμογή από την ΕΠΣΑΝΑ του σχετικού άρθρου του κανονισμού, που αφορά σε χρηματικά πρόστιμα για τα σωματεία που δεν συμμορφώνονται.
3) Δημιουργία και λειτουργία κώδικα ηθικής και δεοντολογίας προπονητών, με ότι αυτό συνεπάγεται.
4) Δημιουργία ομάδας παλαιμάχων προπονητών, που θα αγωνίζεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
5) Καθιέρωση του ετήσιου Συνεδρίου Προπονητών Ανατ. Αττικής ως θεσμού, υπό την αιγίδα της ΕΠΣΑΝΑ.
6) Διοργάνωση εκδηλώσεων, τα έσοδα των οποίων θα διατίθενται για την επιμόρφωση και εκπαίδευση των προπονητών του Συνδέσμου.

Το 1ο Συνέδριο – σεμινάριο οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία ο Σύνδεσμος Προπονητών Ανατολικής Αττικής, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου 2015 στις εγκαταστάσεις του δημοτικού σταδίου Μαραθώνος (εκεί που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνος). Ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του αδικοχαμένου Σωκράτη Κιούρκου και το παρακολούθησαν 140 περίπου προπονητές της περιοχής μας.
Το πρωί του Σαββάτου και μετά τους σχετικούς χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνος Σπύρο Λιβαθηνό (παλιό διεθνή ποδοσφαιριστή και προπονητή σήμερα), τον πρόεδρο της ΕΠΣΑΝΑ Γιώργο Παπαμακάριο και τον υπεύθυνο αθλητικών του δήμου Μαραθώνος Αλέξανδρο Σόμογλου, τον λόγο πήρε ο πρώτος εισηγητής Πέτρος Κανελάκης, εκπαιδευτής ΕΚΑΒ, ο οποίος μίλησε αναλυτικά και με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για τις πρώτες βοήθειες στο ποδόσφαιρο.
Ακολούθησε η ανάλυση του τεχνικού θέματος «σύστημα και σχηματισμοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο», με εισηγητή τον παλιό διεθνή και σήμερα προπονητή της Καλλονής Βαγγέλη Βλάχο, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι ανάμεσα σ’ αυτά τα παιδιά (προπονητές) και σ’ αυτό τον χώρο (ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο), διότι αυτός ο χώρος έχει υγεία (από λίγα έως και καθόλου χρήματα) και σφύζει από μυαλό και ψυχή. Τους απέτρεψα, όμως, από αυτό τον κόσμο του ποδοσφαίρου, τον άδικο και αναξιόπιστο. Αν συμμετέχουν σε επαγγελματική κατηγορία, πρέπει να το κάνουν μα καθαρό τρόπο! Καλά είστε εδώ… Εγώ μπορεί να είμαι αλλού (στην Α’ Εθνική) αλλά δεν είμαι όσο θα ήθελα ευχαριστημένος. Είναι πολύ καλές αυτές οι συγκεντρώσεις και τα συνέδρια. Είμαι καταγοητευμένος από την όλη διαχείριση του Συνδέσμου. Η θέληση, το πάθος και το ένστικτο, είναι στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας προπονητής.
Χαίρομαι που στην ΕΠΣΑΝΑ οι περισσότερες ομάδες έχουν το δικό τους γήπεδο. Οι παράγοντες να κάνουν υπομονή. Βρισκόμαστε στον ερασιτεχνικό χώρο. Να μην πιέζουν τους προπονητές για γρήγορη καρποφορία. Να τους αφήσουν να παράξουν έργο και σε συνεργασία με δήμο και με Ένωση, να φτιάχνουν ομάδες ανταγωνιστικές. Έτσι θα βελτιωθεί και το ανταγωνιστικό επίπεδο της ΕΠΣΑΝΑ και θα αναγκάσει πολλά κεφάλια να στραφούν προς το μέρος της (ποδοσφαιρική δεξαμενή). Πάντως, προέχει το γηπεδικό (γήπεδο, αποδυτήρια, βοηθητικό). Πρώτα φτιάχνεις το σπίτι σου και μετά φτιάχνεις παίκτες».
Η εργοφυσιολόγος Γκέλυ Χριστοπούλου μίλησε εκ μέρους της Life Ergo και του καθηγητού φυσικής αγωγής Νίκου Δρακογιαννόπουλου και αναφέρθηκε στον εργομετρικό έλεγχο και τις σχετικές εξετάσεις. Η επιστήμη στην υπηρεσία του αθλητισμού…
Μετά είχε σειρά η εισήγηση του Μιχάλη Κατσίμπρα, εκπαιδευτή προπονητών ΕΠΟ και τεχνικού διευθυντή προεθνικών ομάδων ΕΠΣΑΝΑ, για τις «αναπτυξιακές ηλικίες» και την ειδική  συμπεριφορά των «εκπαιδευτών» προπονητών, των γονέων και των παραγόντων απέναντί τους.
Το πρωινό πρόγραμμα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του ιατρού Μάνου Σάρρα, με θέμα τη νέα ιατρική μέθοδο αποκατάστασης τραυματιών, με την ορολογία P.R.P.

Το απόγευμα του Σαββάτου (ώρες 5-8 μ.μ.), στο γήπεδο (Ερυθρού) Νέας Μάκρης, πραγματοποιήθηκε πρακτική ανάλυση τεχνικών εφαρμογών διαφόρων συστημάτων που παρουσίασαν οι έμπειροι και πασίγνωστοι προπονητές Στάθης Σταθόπουλος και Βαγγέλης Βλάχος.
Ο Στάθης Σταθόπουλος έκανε πρώτος μάθημα, για τις βασικές αρχές ανάπτυξης του παιχνιδιού σε διάφορους σχηματισμούς, με την βοήθεια παικτών από τα τμήματα υποδομής του Εθνικού Ν. Μάκρης. Πρώτα έδειξε την ανάπτυξη από τα άκρα και ύστερα την ανάπτυξη από τον άξονα. Η ανάπτυξη άρχιζε από τον τερματοφύλακα και ολοκληρωνόταν με την τελική πάσα και εκτέλεση (τελειώματα φάσεων). Ακολούθησε και ομιλία του κ. Σταθόπουλου, ο οποίος δήλωσε: «Ο προπονητής, είναι πολλά πράγματα μαζί, που δυστυχώς δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα. Στις μικρές ηλικίες, ο προπονητής είναι η συνέχεια του γονιού, του δασκάλου. Είναι ο παιδαγωγός που δίνει τις αξίες -πέρα από τις αθλητικές και τις ηθικές- για το υπόλοιπο της ζωής των παιδιών.
Σε επαγγελματικό επίπεδο είναι αυτός που κατευθύνει και εμπιστεύεται μια ομάδα, τον προϋπολογισμό της, τις δαπάνες της πάνω στον προπονητή και τους παίκτες που διαθέτει. Μου άρεσαν τα δύο γκρουπ των παιδιών που βοήθησαν στην πρακτική εφαρμογή της μεθόδου ανάπτυξης παιχνιδιού».
Ο Βαγγέλης Βλάχος ανέλυσε την ανάπτυξη του συστήματος 4-3-3 στο γήπεδο, με παράλληλο μάθημα επί πίνακος.
Αποδείχθηκαν και οι δύο εξαιρετικοί δάσκαλοι. Κατάφεραν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους, καθώς τους παρακολούθησαν πολύ προσεκτικά περί τους 150 σύνεδροι.

Την Κυριακή το Συνέδριο άρχισε τις εργασίες του με ανακοινώσεις του αναπληρωτή προέδρου του Συνδέσμου Προπονητών Πέτρου Τσιγκούλη, σχετικά με την σχολή της ΕΠΟ στην Ανατολική Αττική για την απόκτηση του διπλώματος UEFA C και την επιδίωξη του Συνδέσμου για δημιουργία νέας σχολής (σε σύντομο χρονικό διάστημα), όπως και με την προσπάθεια για επιβολή στα σωματεία της υποχρέωσης να χρησιμοποιούν μόνο διπλωματούχους προπονητές στις ομάδες υποδομών της ΕΠΣΑΝΑ. Τον λόγο επί του θέματος πήρε και ο παρευρισκόμενος στην αίθουσα πρόεδρος της Ένωσης Γ. Παπαμακάριος, ο οποίος απεδέχθη την εισήγηση του Συνδέσμου και μίλησε για προσπάθεια επιβολής της λογικής αυτής στους παράγοντες των σωματείων.
Ακολούθησε η εισήγηση του αρχιδιαιτητή της ΕΠΣΑΝΑ Ηλία Ντάφλου, με θέμα «διαιτησία – κανονισμοί ποδοσφαίρου, νέες τροποποιήσεις». Στην διάρκεια της ομιλίας έγιναν πολλές ερωτήσεις και λύθηκαν απορίες για κανονισμούς που έχουν αλλάξει.
Ο πιστοποιημένος διαμεσολαβητής Fifa Χρήστος Γάτσης, μίλησε στη συνέχεια για τον «ρόλο του διαμεσολαβητή (agent) μετεγγραφών».
Η πρώην πρωταθλήτρια στίβου και νυν αθλητική ψυχολόγος Φρόσω Πατσού, στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή της, αναφέρθηκε στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, την διαχείριση του προαγωνιστικού άγχους, όπως και την διαχείριση ήττας.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Μιχάλη Κατσίμπρα (κάλυψε την έκτακτη απουσία του Μιχάλη Μητροτάσιου) με ανάλυση του θέματος «πρόγραμμα προετοιμασίας των ομάδων ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου».
Ενδιάμεσα του προγράμματος της Κυριακής, έγινε σειρά τιμητικών βραβεύσεων προς τους χορηγούς του Συνεδρίου, τοπικούς παράγοντες, παράγοντες ποδοσφαίρου και τους προσκεκλημένους επιστήμονες ομιλητές.
Η όλη εκδήλωση, που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Θοδωρής Κοτσώνης και Γιάννης Δάρας, έκλεισε με την αποτίμηση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου, όπως αναφέρονται στην αρχή του ρεπορτάζ μας.
Ικανοποιημένος από την οργανωτική επάρκεια και επιτυχία του στόχου του 1ου Συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ανατ. Αττικής Ανδρέας Σκουβαράς, ο οποίος μόχθησε για την οργάνωση αυτή, δήλωσε: «Ήταν πέρα από κάθε προσδοκία επιτυχημένο Συνέδριο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, ως Σύνδεσμος, τον δήμο Μαραθώνος καθώς και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σπύρο Λιβαθηνό, για τον εξαιρετικό χώρο που μας παραχώρησαν. Και ιδιαιτέρως τον Μιχάλη Κατσίμπρα, που αυτός έτρεξε όλη την εκδήλωση. Ο Μαραθώνας προσφέρεται ως μόνιμος χώρος τέλεσης τέτοιων συνεδρίων. Του χρόνου, θα έχουμε έτοιμο και το γήπεδο»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money