Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΜΠΑΙΑΝΙΚΟΥ



Με επιστολή του ο Παμπαιανικός, ένα από τα ιστορικώτερα σωματεία της ΕΠΣΑΝΑ, έθεσε γραπτώς στην διοίκηση της Ένωσης, το πρόβλημα που δημιουργεί η προκήρυξη στο πρωτάθλημα παίδων, σχετικά με τους νεαρούς παίκτες και την υποχρεωτική συμμετοχή -καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα- τουλάχιστον τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών γεννηθέντων από 1/1/2001 και μετά!
Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται: «Ως αθλητικό σωματείο, ο Παμπαιανικός με την αμέριστη συνεργασία της ΕΠΣΑΝΑ, συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα υποδομών της, συνδράμοντας μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία της, στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και της ορθής αθλητικής διαπαιδαγώγησης των νέων ποδοσφαιριστών. Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας παραθέσουμε κάποιους από τους προβληματισμούς που μας γέννησε η ανωτέρω απόφασή σας.
Η ομάδα παμπαίδων του Παμπαιανικού, απαρτιζόμενη από ποδοσφαιριστές γεννηθέντες τα έτη 2000 και 2001, την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα της Ένωσης ενώ παράλληλα τροφοδότησε την Μικτή ομάδα της ΕΠΣΑΝΑ με έξι (6) ποδοσφαιριστές. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές εφέτος, θα στελεχώσουν την ομάδα παίδων του Παμπαιανικού. Σήμερα στην ομάδα του Παμπαιανικού υπάρχουν 15 ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 2000 και μόλις 2 ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 2001. Με την εφαρμογή της ανωτέρω αναφερόμενης απόφασης, η ομάδα παίδων δεν μπορεί να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑΝΑ.
Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που ο Παμπαιανικός αποκτήσει 4 ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 2001 ώστε να συμμορφωθεί με την απόφασή σας και λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑΝΑ, διερωτόμαστε τι θα συμβεί και ποια θα είναι η τύχη της ομάδας του Παμπαιανικού στην περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής της αδυνατεί να λάβει μέρος σε ένα παιγνίδι λόγω ασθένειας ή τραυματισμού.
Ένας ακόμη προβληματισμός που γεννάται με την απόφαση αυτή, σχετίζεται με το κίνητρο των ποδοσφαιριστών που έχουν γεννηθεί το έτος 2001, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά είτε τους «δίνει» απ’ ευθείας μία θέση στην ενδεκάδα των ομάδων τους στην περίπτωση που η ομάδα έχει 4 ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 2001 είτε τους παρέχει μικρότερο κίνητρο για βελτίωση, λόγω της υποχρέωσης χρήσης τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, στην περίπτωση που η ομάδα έχει περισσότερους από 4 ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 2001.
Στον αντίποδα, η ανωτέρω απόφαση θεωρούμε ότι επιφέρει αρκετά μεγάλη ψυχολογική πίεση στου ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί το έτος 2000 καθώς καλούνται να «στελεχώσουν» ουσιαστικά μία ομάδα 7 παικτών και όχι 11 και ενδεχομένως στην εύπλαστη ηλικία των 14 ετών, να παρατηρηθούν φαινόμενα ατομισμού, με σκοπό την «προσωπική επιτυχία» μέσω της συμμετοχής στην επτάδα! Το ποδόσφαιρο ως ομαδικό άθλημα, προωθεί την έννοια της συμμετοχής και της ομαδικότητας, μέσα από τον ευγενή ανταγωνισμό και όχι την προσωπική προβολή.
Επίσης, θεωρούμε ότι η απόφασή σας αυτή παρεμβαίνει στο έργο του εκάστοτε προπονητή, θέτοντας ποσοτικούς περιορισμούς που ενδεχομένως να αποτελούν παράλληλα και ποιοτικούς περιορισμούς, αναφορικά με τους ποδοσφαιριστές που θα στελεχώνουν την ενδεκάδα της ομάδας.
Καταλαβαίνουμε ότι με την ανωτέρω αναφερόμενη απόφαση, η πρόθεσή σας ενδεχομένως να είναι η γενιά του έτους 2001 να συμμετέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια ώστε να στελεχώσει άξια την Μικτή παίδων της ΕΠΣΑΝΑ, η οποία εφέτος θα απαρτίζεται αποκλειστικά από ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 2001. Όμως, διερωτόμαστε ποιος προπονητής ή ποια ομάδα που έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές που καλούνται στην Μικτή ΕΠΣΑΝΑ, δεν θα τους χρησιμοποιεί συνεχώς στα παιγνίδια της...
Θεωρούμε ότι δεν είμαστε το μόνο σωματείο με τους ανωτέρω προβληματισμούς. Κι επειδή η ΕΠΣΑΝΑ σκοπό έχει να υπηρετεί και να προάγει το ποδόσφαιρο ως άθλημα και όχι να αποκλείει σωματεία από τα πρωταθλήματά της θέτοντας τους περιορισμούς που περιγράφονται στην ανωτέρω αναφερόμενη απόφαση, ζητούμε την ανάκλησή της».
Με εκτίμηση
ο πρόεδρος του ΑΠΟ Παμπαιανικός
Ηλίας Ζήκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money